Tags

Related Posts

Share This

Comunicat 27.08.2016

Suntem puși în situația de a ne exprima public un punct de vedere, în urma celor întâmplate în ultima săptămână, numele nostru fiind târât din nou în noroi, pus într-o lumină negativă și într-un mod cât se poate de ostentativ în mass-media, dar mai ales în social-media.

Mai întâi de toate, vrem să ne declarăm regretul față de tragicul eveniment ce a avut loc după terminarea meciului FCSB – Dinamo, în urma căruia un suporter dinamovist și-a pierdut viața, iar pe această cale dorim să transmitem condoleanțe familiei îndurerate. Suntem întristați pentru moartea lui Adrian Daniel Matei și dincolo de rivalitate, este un eveniment trist când cineva atât de tânăr își pierde viata. Orice rivalitate presupune o competiție cu adversarul, în niciun caz eliminarea lui. Nu este normal ca o persoană, indiferent de clubul pe care îl susține, să își piardă viața în urma unor incidente dintre suporteri. În acest moment, nu mai contează ce echipă susținea victima sau din ce galerie face parte agresorul, este vorba de felul în care noi, suporterii, trebuie să tratăm astfel de cazuri. Ura, frustarea și dezinformarea au fost principalele arme folosite de o parte a suporterilor dinamoviști, dar și de o parte a presei în modul de a scoate adevărul la iveală. Un tragic eveniment a fost o ocazie pentru unii de a mai arunca vorbe grele în suporterii steliști, de a ține lecții de moralitate și de a mai incita spiritele într-un mod vădit.

Cine sunt cei care în aceste zile țin lecții de moralitate, amenință și parcă, prin cuvintele lor, chiar își doresc repetarea unui astfel de eveniment? Sunt cei care de atâtea ori au folosit practicile agresorului în diverse incidente dintre suporteri, sunt cei care fără regrete au recurs la metode ce nu au nicio legătură cu fair-play- ul unor confruntări. Spre deosebire de voi, noi avem puterea de a ne privi pe noi înșine și de a spune că, da, nici nouă nu ne sunt străine astfel de manifestări, dar, aici intervine felul prin care ne diferențiem de voi: noi nu judecăm pe nimeni, nu ținem lecții de moralitate, nu suntem ipocriți și nici fățarnici. A venit momentul să fim sinceri cu noi, dar probabil voi veți avea aceeași atitudine influențată de aerul puternic de la Brașov, de cântecele voastre care invoca bricege sau de manifestările avute la campionatul nostru de fotbal, acțiuni la care au asistat copiii, prietenele și soțiile noastre, văzându-vă cum fluturați deasupra capului cozile de lopeți mai ceva ca neanderthalii. Deja ne-am obișnuit cu obiceiurile voastre de a incita și a provoca tensiuni în momente nepotrivite, ce nu mai au legătură cu rivalitatea noastră (Budapesta vă sună cunoscut? Cu siguranță!). Ați dat dovadă că pentru voi chiar nu contează mijloacele prin care va atingeți scopurile, iar linia peluzelor voastre a fost dictată, ani la rândul, din lojă. ”Mentalitatea” voastră sprijinită politic, v-a făcut să vedeți piața Obor ca pe a doua casă, dar noi înțelegem, știm că e greu să fii total independent. Într-adevăr, ca la voi, la nimeni!

2 3 1

În același timp nu putem să nu remarcăm dezinformarea masivă și intoxicarea constantă practicată de către media online în ultimele zile care, din dorința de a atrage atenția, se folosește de numele Steaua sau Peluza Sud. În lipsa unor surse veritabile și a unei deontologii riguroase, majoritatea presei sportive, avidă de senzational, s-a grăbit să indice criminalul ca făcând parte din galeria stelistă. S-a vehiculat chiar inițial ca făcând parte din Peluza Sud Steaua, apoi ca fiind membru al unui grup desființat de ceva timp din Peluza Nord Steaua, Titan Boys, ca abia într-un final, adevărul să iasă la iveală, acesta aparținând galeriei clubului Rapid, lucru confirmat chiar pe site-ul “vișiniilor”. Este inutil să o mai spunem încă o dată, că de aproape 2 ani de zile, nu mai susținem, nu ne mai identificăm și nu ne mai interesează vreun meci al clonei FCSB, dar chiar și în fața acestor acțiuni evidente, există o dorință fațișă de a demoniza și a arunca vina pe Sud Steaua. Vorbim de aceeași presă care a hiperbolizat “farsa mileniului”, a răspândit cu nonșalanță falsa veste a morții fostului jucător al echipei FC Vaslui, Wesley Lopez, iar noi, Peluza Sud, considerăm că această intoxicare face parte din aceași categorie a perpetuării confuziei dintre FCSB și Steaua.

Îndemnăm ca toți cei care sunt implicați direct, indirect, într-un mod emoțional sau nu, să nu se mai grăbească în a trage concluzii pripite, ci să aștepte finalizarea anchetei în desfășurare și a verdictului final. Înțelegem că mulți si-au dorit ca autorul crimei să fie cineva de la Peluza Sud, precum și existența unei dorințe de a găsi repede un vinovat, dar nu putem să nu observăm avalanșa de ură, injurii și amenințări. Considerăm că aceasta este o metodă specifică de distorsionare a realității folosită de galeria dinamovistă (pentru că, în trecut, au mai recurs la asemenea practici, având intenția de a denatura adevărul), care alimentează pornirile unor tineri, de la orice echipă, de a reacționa iresponsabil, ireversibil și criminal, creându-se astfel, contextul și motivația ca o tragedie asemănătoare să se repete.

Odihnește-te în pace, Bubu!